7 voedingssoorten die giftig worden als je ze opnieuw verhit!

Iedereen ken het wel de kliekjes die je overhebt van de avond ervoor. Je maakt er soms een nieuw gerecht mee of het is net genoeg om van te genieten bij de lunch. Maar wist je dat die overgebleven etensresten van de avond ervoor best eens gevaarlijk kunnen zijn.

Het klinkt echt gek, want de kans is groot dat je net als wij altijd je eten de dag erna gewoon weer hebt opgewarmd en opgegeten. Maar deze informatie kwam onder onze aandacht en wij moesten dit met jullie delen!

1. Aardappelen
Als gekookte aardappelen op kamertemperatuur worden bewaard, kunnen ze snel een bacterie ontwikkelen die voedselvergiftiging veroorzaakt. Bewaar gekookte aardappelen altijd zo snel mogelijk in de koelkast.

2. Uien, selderij en bieten
Deze drie ingrediënten vind je vaak in soep maar als je soep opnieuw verwarmt kunnen nitraten vrijkomen. Nitraten vind je in alle planten en in hoge hoeveelheden is dit schadelijk. Herhaaldelijk verwarmen van een soep kan zelfs er voor zorgen dat kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

3. Champignons
De eiwitstructuur van paddestoelen en hun familieleden veranderen als je ze opwarmt. Ze veranderen zodanig dat ze gevaarlijk worden. Ook moet je champignons na bereiding niet op kamertemperatuur bewaren, dan komen er namelijk giftige stoffen vrij. Bewaar ze na het bereiden zo snel mogelijk in de koelkast en maximaal 1 dag.

4. Rijst
Dit heb je al eens voorbij zien komen bij ons. Als rijst wordt bewaard op kamertemperatuur na bereiding dan kan er een hele gevaarlijke bacterie groeien die zorgt voor voedselvergiftiging. Bewaar rijst altijd in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast.

5. Oliën
Sommige oliën zijn heel kort houdbaar, zoals: walnootolie, hazelnootolie, druivenzaadolie en avocadoolie. Als je één van deze oliën hebt gebruikt om iets te koken of bakken, kan het eten bij opnieuw verhitten schadelijke transvetten vrijmaken.

6. Eieren
Roerei, gekookte eieren en alle andere soorten eieren mogen niet worden verwarmd. Dit kan leiden problemen geven in het spijsverteringskanaal. Dat komt door het hoge eiwitgehalte.

7. Kip
Net als eieren heeft kip een hoge concentratie eiwitten. Opnieuw verwarmen en opeten van kip kan leiden tot buikpijn, braken of diarree. Als je de kip van gisteren echt wilt verwarmen, moet je er zeker van zijn dat het tot aan de kern verhit is. Het is veiliger om het koud op een salade te eten.

Het is belangrijk dat je met voorzichtig omgaat met alles dat je eet. Vis en vlees moet je altijd goed verhitten.

Het is belangrijk dat we allemaal weten waar we op moeten letten als het gaat om ons eten. Deel dit bericht met je vrienden en familie op Facebook!

Wat vind jij? Reageer hieronder: