Zo zie je aan je tong dat er iets goed mis is!

“Steek even je tong uit en zeg eens Aaaa”. Dit is een zin die iedereen wel eens bij de dokter heeft gehoord.

En dat is niet vreemd, want de conditie van je tong zegt heel veel over je gezondheid. Door de kleur, structuur en vochtigheid in je mond kan je zien of er iets aan de hand is in je lichaam.

Als je tong gezond is dan is hij roze met een licht vochtige laag. Als dit verandert dan kan dit een waarschuwing zijn dat er iets mis is in je lichaam. Hieronder beschrijven wij zes veel voorkomende waarschuwingen die je tong je kan geven.

1. Rood en opgezwollen
Een tekort aan vitamine B kan je herkennen aan deze signalen. Je tong is dikker dan normaal en heeft een donkerrode kleur. Tijd voor extra vitaminen dus! Eet meer groene bladgroente en neem meer foliumzuur. Eet een paar dagen extra gezonde voeding voor je het weet is je tong weer zoals deze hoort te zijn.

2. ‘Kartelige’ rand
Als de rand van je tong een onregelmatig patroon heeft dan kan dit een aanwijzing zijn dat je schildklier niet goed werkt. Als je ook vaak moe bent, last hebt van haaruitval en lage bloeddruk? Neem dan contact op met je huisarts en laat je onderzoeken.

3. Scheurtjes en kloofjes
Meestal is dit niets om je zorgen over te maken. Maar het kan een teken zijn van een auto-immuunziekte. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.

4. Bruine of zwarte kleur
Dit ziet er vreselijk onfris uit.. en dat is het ook. Het kan zijn dat je een hele slechte mondhygiëne hebt. Gebruik in dat geval mondwater na het tandenpoetsen. Maar dit kan ook een teken zijn van diabetes of een bijwerking van het nemen van antibiotica. Als je het niet vertrouwt, ga dan langs de dokter.

5. Witte aanslag
Weer een onsmakelijk plaatje. Een witte laag op je tong kan duiden op een schimmelinfectie in je mond of een verzwakt immuunsysteem. Maar ben je een roker dan kan dit ook een voorbode zijn van leukoplakie. Dit is een voorstadium van kanker. Geen fijne ontdekking dus! Ga hiermee dus zeker even langs de dokter.

6. Aften of blaren
Een aft in je mond kan onschuldig zijn en gaat meestal vanzelf weer weg. Meestal hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Als de aft langer dan 2 weken blijft zitten en er je ziet ook rode kringen rondom, neem dan even contact op met je huisarts. Er zou weleens meer aan de hand kunnen zijn.

Neem uiteraard bij elke vorm van twijfel contact op met je huisarts en wacht daar nooit mee!

Wat vind jij? Reageer hieronder: